Дулааны улиралд хоол хүнсийг буруу хадгалах, ус, хөрсний бохирдол зэргээс болж, гэдэсний халдварт өвчин, цусан суулга, халдварт шар зэрэг өвчнөөр өвчлөх нь ихэсдэг. Халууны улиралд хоол хүнсийг буруу хадгалах, бохирлогдсон хүнс, хүрээлэн буй орчны бохирдол зэргээс гэдэсний халдварт өвчний тохиолдол нэмэгдэх хандлагатай байдаг. Мөн дулааны цагт хүмүүс хөдөө амралт зугаалгаар их явдаг. Ингэхдээ хүнсээ буруу тээвэрлэх, хадгалах горимийг алдагдуулах, мөн баталгаагүй хоол хүнс их хэрэглэдэг. Үүнээс гадна ялаа батгана, хорхой шавьж илбэгтэй үед гэдэсний халдварууд ихсэх гол үндэс болдог. Түүнчлэн бага насны хүүхдүүд түүхий ус их ууж байна. Гудамжинд худалдаалж буй жимс жимсгэнийг угааж цэ¬вэр¬лэлгүйгээр иддэг зэрэг шалтгаанаар дээрх халдварт өвчнөөр өвчлөгсдийн тоо өсөх хандлагатай байна. ХӨСҮТ-д халдварт өвчнүүдийн дотор арваад төрлийн өвчин нь гэдэсний замын халдвар гэж бүртгэгддэг байна. Одоо улирлын чанартай энэ өвчний ид халдварын үе эхэлж байна. Өөрөөр хэлбэл, дөрөв, тавдугаар сараас намрын 9-10 cap хүртэл үргэлжилдэг. Зарим нь он дуустал үргэлжлэх нь ч бий. Энэ өвчин вирусын гепатит "А", цусан суулга, балнад, гэдэсний хижиг, хоолны хордлого, суулгац халдварууд зонхилон дулааны улиралд ихэсдэг.